Η Διαδικασία Αγοράς στην Ελλάδα

 

Την Aγορά Aκινήτων στην Ελλάδα

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ

Η GreekPropertyExchange.com (GPE) δεσμεύεται να βοηθήσει τα μέλη της στην αναζήτηση, την εύρεση και την αγορά του ακινήτου των ονείρων τους στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε απευθείας με τους επαγγελματίες που είναι υπεύθυνοι για να σας βοηθήσουν ώστε να γίνει πραγματικότητα η απόκτηση του ακινήτου των ονείρων σας. Η GPE σκιαγραφεί τις βασικές πληροφορίες και μια γενική διαδικασία για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το πώς να ξεκινήσετε τη διαδικασία απόκτησης του ακινήτου. Οι πληροφορίες αυτές είναι ενδεικτικές και όλα τα μέλη προτρέπονται να διευκολύνουν τη διαδικασία με έναν επαγγελματία. 

Η GPE Buying στην Ελλάδα σκιαγραφεί τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες για την πληροφόρησή σας:

  • Τεκμηρίωση - Η τεκμηρίωση που θα χρειαστείτε για να προβείτε σε μια αγορά.
  • Υποστήριξη - Οι επαγγελματίες που θα χρειαστείτε για να διευκολύνετε τη διαδικασία αγοράς.
  • Αξιολόγηση - Οι αξιολογήσεις και οι έλεγχοι που χρειάζονται για να βεβαιώσουν ότι το ακίνητο είναι νόμιμο.
  • Διαδικασία - Η βήμα προς βήμα διαδικασία αγοράς του ακινήτου σας στην Ελλάδα.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

Τι έγγραφα χρειάζεστε για να αγοράσετε ακίνητο στην Ελλάδα; Ανάλογα με τον εάν κατέχετε διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι, αυτό θα καθορίσει ποια νομικά έγγραφα θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε τη διαδικασία.

Κάτοχοι Διαβατηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1. Διαβατήριο ή Ταυτότητα - Απαιτούμενο για το άτομο, το οποίο θα έχει το συμβόλαιο ακινήτου στο νόμιμο όνομά του. 2. Ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)- Συνήθως διαχειρίζεται από το δικηγόρο του αγοραστή. 3. Ελληνικό Τραπεζικό Λογαριασμό - Συνήθως διαχειρίζεται από το δικηγόρο του αγοραστή. 4. Άδεια από την Τοπική Νομαρχία (απαιτείται σε μερικές περιοχές) - Συνήθως διαχειρίζεται από το δικηγόρο του αγοραστή. Αυτή ή διαδικασία διαρκεί κάποιες ημέρες για να αναγορευτεί το ακίνητο ως υποψήφιο.

Μη Κάτοχοι Διαβατηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1. Διαβατήριο ή Ταυτότητα - Απαιτούμενο για το άτομο, το οποίο θα έχει το συμβόλαιο ακινήτου στο νόμιμο όνομα του.2. Ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)- Συνήθως διαχειρίζεται από το δικηγόρο του αγοραστή. 3. Ελληνικός Τραπεζικός Λογαριασμός - Συνήθως διαχειρίζεται από το δικηγόρο του αγοραστή. 4. Άδεια από την Τοπική Νομαρχία (απαιτείται σε μερικές περιοχές) - Συνήθως διαχειρίζεται από το δικηγόρο του αγοραστή. Αυτή ή διαδικασία διαρκεί κάποιες ημέρες για να αναγορευτεί το ακίνητο ως υποψήφιο. 5. Έγγραφη άδεια για αγορά - Εκδίδεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνήθως εργάζεται ο δικηγόρος του αγοραστή για να εξασφαλίσει αυτή την έγγραφη άδεια.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Με ποιούς επαγγελματίες πρέπει να συνεργαστείτε για να διευκολύνετε τη διαδικασία αγοράς; Για να γίνει η διαδικασία αγοράς όσο πιο ομαλά γίνεται και χωρίς προβλήματα, θα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί με τους παρακάτω ειδικούς: δίγλωσσο κτηματομεσίτη, συμβολαιογράφο, δικηγόρο και τραπεζίτη.

Δίγλωσσος Κτηματομεσίτης: Ο κτηματομεσίτης χρειάζεται για να διαπραγματεύεται την αγορά εκ μέρους σας. Αφού διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με όλα τα αρμόδια μέρη, ο κτηματομεσίτης θα εργαστεί μαζί με το δικηγόρο και τον ιδιοκτήτη για να καθορίσουν τα όρια μέσω μιας τοπογραφικής αποτύπωσης – κόστους συνήθως περίπου €150.

Συμβολαιογράφος: Θα χρειαστείτε αυτόν τον επαγγελματία για να υπογράψει το Συμφωνητικό Αγοράς με τον κτηματομεσίτη σας, χρησιμοποιώντας την Ελληνική Βίβλο για να ορκιστεί. Ο συμβολαιογράφος εργάζεται μαζί με το δικηγόρο σας γα να διασφαλίσει πως τα συμβόλαια θα υπακούουν στους νόμους και θα παρουσιαστούν εγκαίρως στις φορολογικές αρχές. Πριν από κάθε συναλλαγή, ο δικηγόρος σας θα διεξάγει έρευνες σε συνεργασία με το Υποθηκοφυλακείο για να σιγουρευτεί πως το ακίνητο έχει «καθαρό» τίτλο ιδιοκτησίας – χωρίς υποθήκες και φορολογικές υποχρεώσεις. Συνήθως, θα πληρώσετε μια αμοιβή στον συμβολαιογράφο έως και 1.6% της αγοραστικής αξίας για αυτή την υπηρεσία.

Δικηγόρος: Ένας δίγλωσσος δικηγόρος, υπεύθυνος για τη μεταβίβαση του τίτλου κυριότητας, είναι απαραίτητος ώστε να συντάξει το συμβόλαιο πώλησης για λογαριασμό σας και στα ελληνικά. Ο δικηγόρος θα διευθετήσει επίσης και τη διαδικασία υπογραφής με τους πωλητές – συνήθως στο γραφείο του τοπικού συμβολαιογράφου. Ο δικηγόρος θα διαπραγματευθεί επίσης το φόρο αγοράς με το τοπικό φορολογικό γραφείο. Συνήθως, θα πρέπει να καταβάλλετε αμοιβή δικηγόρου έως και 1.5% της τιμής αγοράς για αυτή την υπηρεσία.
 
Τραπεζίτης: Ο ιδιοκτήτης/πωλητής θα απαιτήσει κατά πάσα πιθανότητα την πληρωμή σε ευρώ – που θα καταβληθεί μέσω του λογαριασμού σας σε ευρώ από ιδιωτική ή εθνική τράπεζα. Συνήθως, η τράπεζά σας θα κανονίσει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη/πωλητή 10% προκαταβολή μόλις υπογραφούν τα συμβόλαια. Μετά την υπογραφή, παραχωρήστε 30 επιπλέον ημέρες για το διακανονισμό της υπόλοιπης αμοιβής – η οποία μπορεί να διαφέρει ανά συναλλαγή. Ο τραπεζίτης που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας ανάγκες – θέση, σχέσεις με τις εγχώριες τράπεζες, τις ώρες εργασίας και ούτω καθεξής. 

 

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για να εξασφαλίσετε ότι το ακίνητο είναι νομικά «καθαρό»; Μόλις έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αγοράσετε ακίνητο στην Ελλάδα, θα πρέπει να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων και να αξιολογήσετε πολλά στοιχεία για να βεβαιωθείτε πως αγοράζετε ένα νόμιμο ακίνητο. Παρακάτω είναι μια λίστα των σχετικών συνταγματικών ελέγχων για να γίνει αυτή τη διαδικασία πιο εύκολη για εσάς.

Αξιολόγηση Συμβολαιογραφικής Πράξης:
Ο δικηγόρος που θα ορίσετε είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να κάνει τα εξής για εσάς:
- Να ελέγξει την Συμβολαιογραφική Πράξη.
- Να προετοιμάσει διάφορους νομικούς και οικονομικούς όρους του συμβολαίου
- Να μάθει εάν υπάρχουν υφιστάμενες υποθήκες ή αγωγές επί του ακινήτου.
Εκτός και αν ο δικηγόρος επιστρέψει με ένα «καθαρό» τίτλο χωρίς υπάρχοντα προβλήματα, συνίσταται θερμά να αποφύγετε την αγορά ενός ακινήτου που είναι υποθηκευμένο ή παρουσιάζει νομικά ζητήματα. Τα θέματα αυτά θα γίνουν δικά σας, εάν αγοράσετε το ακίνητο – με δικά σας έξοδα.

Αξιολόγηση Κτιρίου:
Εάν αγοράζετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, ένας μηχανικός πρέπει να κάνει τα εξής:

- Να αξιολογήσει την ποιότητα του τσιμέντου στο κτίριο.
- Να αξιολογήσει τα σχέδια του κτιρίου.
- Να εξακριβώσει εάν τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού που αναφέρονται ταιριάζουν με τα σχέδια της πολεοδομίας.

Εάν έχετε αγοράσει ένα οικόπεδο, ένας μηχανικός πρέπει να κάνει τα εξής: - Να εξακριβώσει εάν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου χρωστάει χρήματα στην πολεοδομία.
- Να εξακριβώσει εάν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου χρωστάει χρήματα στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης.
Να εξακριβώσει εάν το οικόπεδο δεν περικλείει αρχαιολογικά ευρήματα που πρέπει να κατασχεθούν (απαιτείται πιστοποιητικό).
- Να εξακριβώσει εάν το οικόπεδο δεν περικλείει δασικά ευρήματα που πρέπει να κατασχεθούν (απαιτείται πιστοποιητικό).


Οικονομική Αξιολόγηση: Θα πρέπει να ψάξετε εάν ο κατασκευαστής ή ο ιδιώτης ο οποίος έχτισε το κτίριο/διαμέρισμα/σπίτι, χρωστάει χρήματα στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για να κατασκευαστεί το ακίνητο.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα; Μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ακριβή διαδικασία αγοράς ακινήτου, ωστόσο έχουμε εργαστεί για να σκιαγραφήσουμε ένα αντιπροσωπευτικό βήμα προς βήμα σενάριο ώστε να σας βοηθήσουμε να επιληφθείτε καλύτερα των αγοραστικών σας αναγκών. Η συνήθης διαδικασία ενδέχεται να μοιάζει κάπως έτσι:

1) Στάδιο Κτηματομεσίτη: Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει με το διορισμό ενός αξιόπιστου και δίγλωσσου κτηματομεσίτη. Θα σας βοηθήσει να καθορίσετε αυτό που ψάχνετε και θα καταστήσει πιο εύκολη τη διαδικασία.

2) Στάδιο Δικηγόρου: Μόλις βρείτε ένα κτηματομεσίτη με τον οποίο αισθάνεστε άνετα και έχετε επιλέξει ακίνητα που σας ενδιαφέρουν, ο κτηματομεσίτης θα πρέπει να σας συστήσει έναν αξιόπιστο δικηγόρο ο οποίος θα διευκολύνει τη διαδικασία αγοράς. Αφού επιλέξετε δικηγόρο, μπορείτε επίσημα να ξεκινήσετε τη διαδικασία αγοράς.

3) Στάδιο Πληρεξουσιότητας: Ο δικηγόρος σας θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα πληρεξούσιο έγγραφο – δίνοντας του τη νομική ισχύ κατά τη διάρκεια της απουσίας σας να ενεργεί για λογαριασμό σας, για να διευκολύνει την αγορά του ακινήτου σας. Το νομικό έγγραφο αυτό υπογράφεται ενώπιον του συμβολαιογράφου και συνήθως κοστίζει €50 – επιτρέποντας στο δικηγόρο σας να αποκτήσει τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) για λογαριασμό σας, καθώς επίσης και να ανοίξει ένα λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα για εσάς. Εάν χρειαστεί να χρηματοδοτήσετε εν μέρει την αγορά με τη λήψη ενός ποσού υποθήκης στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να συμπληρώσετε άλλο ένα πληρεξούσιο, ώστε ο δικηγόρος σας να είναι σε θέση να διευκολύνει τη διαδικασία της υποθήκης σας για λογαριασμό σας.

4) Στάδιο Καταχώρισης στο Κτηματολόγιο: Μόλις έχετε το πληρεξούσιο, τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ένα λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα και όλα είναι σωστά, ο δικηγόρος σας θα επισκεφθεί το τοπικό γραφείο καταχώρισης στο Κτηματολόγιο. Θα χρειαστεί να διεξάγουν νομική έρευνα του ακινήτου για να εγγυηθούν πως τα νομικά έγγραφα του ακινήτου είναι σωστά (συμπεριλαμβανομένων των αδειών και της ιδιοκτησίας) και να επιβεβαιώσουν ότι το ακίνητο είναι απαλλαγμένο από υποθήκες και/ή οποιεσδήποτε άλλες αξιώσεις εναντίον του.

5) Στάδιο Ειδικών Αδειών: Εάν απαιτήσετε ειδικές άδειες ή άδεια από την τοπική νομαρχία, ο δικηγόρος σας θα επιληφθεί του θέματος και θα τις αποκτήσει. Για τους πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η άδεια αγοράς μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για να εκδοθεί.

6) Στάδιο Συμβολαιογράφου: Ένα συμβολαιογράφος (ένας ανεξάρτητος λειτουργός) επιβλέπει τη διαδικασία αγοράς του ακινήτου. Μόλις γίνει μια προσφορά επί του ακινήτου, ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο συντάσσεται από τον συμβολαιογράφο και διανέμεται στα ενδιαφερόμενα μέρη.

7) Στάδιο Κατάθεσης Χρημάτων: Μια προκαταβολή μέχρι και 10% καθορίζεται επί του ακινήτου κατά τη στιγμή που εκτελείται η συμφωνία. Παρακαλείσθε να σημειώσετε πως η προκαταβολή δεν επιστρέφεται, εκτός εάν ο πωλητής κατά κάποιο τρόπο διαταράξει ή τερματίσει τη διαδικασία πώλησης ή εάν ο πλήρης τίτλος του ακινήτου δεν μπορεί να παραδοθεί στο χρόνο που έχει προσδιορισθεί από το πλαίσιο του προκαταρκτικού συμβολαίου.

8) Στάδιο Τελικού Συμβολαίου: Μόλις ο αγοραστής αποκτά τη χρηματοδότηση και ο πωλητής ικανοποιεί τις δικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας, το τελικό συμβόλαιο συντάσσεται και υπογράφεται και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

9) Στάδιο Ιδιοκτησίας: Με την εκτέλεση του τελικού συμβολαίου, η κυριότητα του ακινήτου μεταφέρεται νόμιμα στον αγοραστή και το τελικό συμβόλαιο υπογράφεται ενώπιον του συμβολαιογράφου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ο κτηματομεσίτης/οι κτηματομεσίτες που έχουν ασχοληθεί με την διευκόλυνση της πώλησης πρέπει να είναι παρόντες κατά την υπογραφή του τελικού συμβολαίου.
 

Βρείτε Μεσίτη

Προτεινόμενα

Αναζήτηση

Ελληνικά Νέα